Meistriliiga enim arenenud mängijad 2009 (15)

2008. aasta enim arenenud mängija Sander Puri tähelend jätkus ka tänavu. Foto: Märt VassiljevMeistriliiga eelviimane voor värskelt peetud, jätkuvad Soccernet.ee poolsed hooaja kokkuvõtted enim arenenud mängijate tutvustamisega.

Mullu tegi meie külastajate arvates suurima edasimineku Sander Puri, kelle jätkuvalt tormiline areng tagas talle ka tänavu koha väljavalitute seas. Paraku kahandab tema võimalusi poolikuks jäänud hooaeg.

Kui Sander Puri suutis teha uue hüppe niigi kõrgelt tasemelt, siis kümne valitud mängija seas on ka selliseid, kes pallisid eelmisel aastal veel esiliigas või veelgi madalamal.

Huvitaval kombel on enim arenenud mängija tiitel läinud kolmel aastal järjest Levadia meeskonnale. Kas see seeria jätkub, otsustad Sina koos teiste Soccernet.ee külastajatega peagi avaneval hääletusel.

Foto: Märt VassiljevAlo Dupikov
Klubi: Tallinna Flora
Positsioon: Ründaja
Vanus: 24
Senine hooaeg: 27 mängu (23 põhikoosseisus), 13 väravat ja 6 kollast kaarti

Flora pikaaegse ründe- ja kaitselootuse läbimurre saabus tänavu 23-aastasena lõpuks ikkagi ründajana.

Vaatamata hooaja aeglasevõitu algusele - avaringis lõi Dupikov vaid ühe värava - usaldati talle korralikult mänguaega ning selle eest tasus ta hiilgava seeriaga, skoorides ühtekokku kaheksas kohtumises järjest.

Eelnevatel aastatel Flora põhimeeskonnas napilt mängida saanud ründaja tõusis tänavu kindlaks põhitegijaks ning debüteeris ka A-koondises. Hoogu pärssisid probleemid vigastustega, kuid hooaja lõpuks on ta väravavõrgu taas üles leidnud.

Foto: Märt VassiljevAndre Frolov
Klubi: Viljandi Tulevik & Tallinna Flora
Positsioon: Keskpoolkaitsja
Vanus: 21
Senine hooaeg: Tulevikus: 25 mängu (25 algkoosseisus) ja 5 väravat (neist 1 penaltist)
Floras: 6 mängu (5 algkoosseisus)

Juba nelja aasta eest Floras debüteerinud ja ka väravani jõudnud Frolov saadeti Pasi Rautiaineni saabudes teistesse süsteemi võistkondadesse "asumisele", kuni ta Viljandi Tulevikus tõeliselt särama lõi ning tänavu suvel taas Florasse edutati.

Poolkaitsja oli Viljandi klubis põhimees juba mullu, kuid avanes täielikult sel aastal. Märgatavalt tugevnenud koosseisu keskel ta mitte lihtsalt ei säilitanud oma kohta keskväljal, vaid osutus meeskonna võtmemängijaks.

Tuleviku mängumootor oli Jürgen Kuresoo kõrval üks kahest mehest, kes Flora-süsteemi esiklubisse üle viidi. Seal ei ole ta paraku tugevas konkurentsis läbimurret saavutanud ning tugevdab pigem Esiliigas pallivat duublit.

Foto: Agne RaubaSergei Leontovitš
Klubi: Narva Trans
Positsioon: Keskpoolkaitsja/ründaja
Vanus: 22
Senine hooaeg: 29 mängu (15 põhikoosseisus), 7 väravat ja 2 kollast kaarti

Varem Transi duublis olnud ründaja oli vahepeal suurele jalgpallile juba kaduma minemas, kuid töötas end Kiviõli Tamme Autos üles, tõustes nendega Esiliigasse ja siirdudes tänavuseks hooajaks taas Narva.

Kodakondsuseta palluri jaoks tähendas see aasta ehk viimast võimalust end tipptasemel tõestada ning ta sai sellega üle ootuste hästi hakkama. Vähesest mänguajast hoolimata lõi ta palju väravaid ning tõusis lõpuks juba kindlalt põhikoosseisu.

Transis enamasti ründava poolkaitsja kohal mänginud Leontovitš on tugev, kiire, agressiivne ja hea löögiga. Madalamalt tulnud mehe kohta on ka tema füüsiline vorm väga korralik ja püsib hooaja lõpuni.

Foto: Märt VassiljevIgor Morozov
Klubi: Tallinna Levadia
Positsioon: Keskkaitsja
Vanus: 20
Senine hooaeg: 32 mängu (32 põhikoosseisus), 6 kollast ja 1 punane kaart

Eelmisel aastal sai Morozov juba päris korralikult Meistriliiga taset nuusutada, kuid päris põhimeheks ta siiski ei tõusnud, asendades pigem osasid mänge vahele jätnud Marek Lemsalut.

Tänavu tuli tal legendaarse Lemsalu koht ise ära täita ning statistika näitab, et kaitsemüürid pole selle tulemusel sugugi nõrgemaks muutunud. Vaid 20-aastane noormees on tõusnud Eesti tugevaimas klubis vaieldamatuks põhitegijaks.

Õnnestunud klubihooaja kõrval näitas ta suurepärast taset ja stabiilsust ka noortekoondises, samuti sai hakkama episoodiliselt A-koondist aidates. Järgmine peatus - regulaarne koht põhikoondises.

Foto: Märt VassiljevAndero Pebre
Klubi: Paide linnameeskond
Positsioon: Parempoolkaitsja

Sünniaeg: 07.08.1991 (18)
Senine hooaeg:
14 mängu (13 põhikoosseisus), 3 väravat ja 1 kollane kaart

Aeg on näidanud, et oma noorte laenamine mõnele teisele Meistriliiga klubile, kus nad regulaarselt kõrgetasemelisi mänge saavad, tuleb kuhjaga kasuks. Samamoodi tõestasid oma väärtust Levadiale ju ka vennad Purid.

Pebre areng on olnud kiire, kuigi Meistriliiga nuusutamine Paide klubiga ei pruugi talle Levadias veel midagi garanteerida. Samas on Sander Puri lahkumas ning mine tea, ehk jagub järgmisel aastal ka temale esindusmeeskonnas mänguaega.

Foto: Märt VassiljevSander Puri
Klubi: Tallinna Levadia
Positsioon: Äärepoolkaitsja
Vanus: 21
Senine hooaeg: 20 mängu (17 põhikoosseisus), 10 väravat ja 1 kollane kaart

Eelmise hooaja parimate valimisel Juha Hakola järel teiseks jäänud Puri on tänavu kindlasti üks peafavoriite, kuigi tema hooaeg jäi lepinguküsimuste tõttu poolikuks.

Mullu valiti ta ühtlasi ka enim arenenud mängijaks ning miks ei võiks ta olla esimene pallur, kes selle tiitli kahel aastal järjest endale võidab? Sest tormiline areng on tõepoolest jätkunud ning taktikaline küpsus, enesekindlus ja stabiilsus on tõstnud tema mängu järgmisele tasemele.

Kui eelmisel aastal tõusis ta lõpuks ometi regulaarselt Levadia koosseisu ning murdis end esmakordselt koondisse, siis sel aastal on ta mõlemas juba vaieldamatult tähtsaimate mängijate seas. Ning vaid 21-aastasena on Puri hetkel ka kuumim eestlane üleminekute turul.

Foto: Märt VassiljevMikk Reintam
Klubi: Tallinna Flora
Positsioon: Keskkaitsja
Vanus: 19
Senine hooaeg: 20 mängu (20 põhikoosseisus), 2 väravat ja 1 kollane kaart

Kahe Valga Warrioris veedetud aasta järel Florasse edutatud Reintam tegi unelmate alguse, lüües superkarikafinaalis Levadia vastu värava ja aidates triibulised võidule.

Õhtuleht ristis ta seejärel koguni uueks Piirojaks ning kuigi hooaeg pole kaugeltki nii säravalt kulgenud, tuleb tunnistada noormehe tugevat edasiminekut ja potentsiaali ka järgnevatel aastatel suurimate arenejate sekka mahtuda.

Vaevalt oodati, et ta võiks sel aastal Teet Allase, Tõnis Vanna ja Karl Palatu kõrval oluliselt mänguaega teenida. Ometi püsis ta kindlalt rotatsioonis sees hooaja lõpuni välja.

Foto: Märt VassiljevAlbert Taar
Klubi: Viljandi Tulevik
Positsioon: Keskpoolkaitsja
Vanus: 19
Senine hooaeg: 32 mängu (25 põhikoosseisus), 1 värav ja 1 kollane kaart

Eelmisel aastal küll Sillamäe Kalevi koosseisu kuulunud, kuid seal vaevu pingiotsal istunud Taar sai Flora-süsteemi siirdudes hoopis rohkem usaldust.

Hooaja eel oli ta isegi üks kandidaat alustamaks hooaega Floras, aga jäi siiski pidama Tuleviku keskväljale, kus ta tõusis kiiresti põhitegijate sekka. Sillamäe klubile jääb kindlasti meelde tema hiilgav individuaalne värav nende vastu kohe hooaja avamängus.

Taari võib oodata särav tulevik, sest kõik eeldused selleks on olemas - ta on veel noor ning juba praegu hea individuaalse tehnikaga, tugev, kiire ja agressiivne.

Foto: Siim Semiskar/ERR SportJoonas Tamm
Klubi: Tallinna Flora
Positsioon: Ründaja
Vanus: 17
Hooaeg: 9 mängu (7 põhikoosseisus) ja 1 värav

Tamm on tõusnud ühe aastaga sisuliselt Eesti teisest liigast Itaalia kõrgliigaklubi noortemeeskonda. Kui see pole metsik areng, siis mis on?

Tegelikult oli ta kõrgel tasemel juba mullu, mängides võtmerolli noortekoondises ning aidates ka Viljandi Tuleviku põhivõistkonda. Siiski andis tänavune aasta talle väga palju juurde, sest esiteks koges ta Florasse siirdudes tõelist Eesti tipptaset ning teiseks sai ta end juba 17-aastasena Euroopas proovile panna.

Tema edasiminek oli silmaga nähtav juba Floras saadud napi mänguaja jooksul. Iga kohtumisega kogus ta enesekindlust juurde ning lõpuks sai ka Meistriliigas jala valgeks.

Foto: Timo KikasSiim Tenno
Klubi: Tartu Tammeka
Positsioon: Keskpoolkaitsja
Vanus: 19
Senine hooaeg: 33 mängu (31 põhikoosseisus) ja 5 kollast kaarti

Tenno on üks neist vähestest tartlastest, kes püsinud põhikoosseisus kogu hooaja vältel, seda ka pärast kümnekonna uue mängija liitumist. Kusjuures eelmisel aastal ei pääsenud ta veel kordagi Meistriliigas väljakule.

Igatahes on ta tõestanud valmisolekut sel tasemel mängida, sest erinevalt paljudest teistest noortest on ta ka füüsiliselt võimas. Kuigi lühikest kasvu, on ta kiire ja agressiivne ning kompromissitu võitleja.

Tennot on kasutatud kõikvõimalikel positsioonidel, aga tema õige koht on pigem ikkagi kaitsva keskpooliku koht, kus ta ei anna sentimeetritki ruumi ka liiga parimatele mängijatele.

Eelmiste aastate Meistriliiga enim arenenud mängijad:

2008 - 1. Sander Puri, 2. Henri Anier, 3. Sander Post
2007 - 1. Taijo Teniste, 2. Kaimar Saag, 3. Jarmo Ahjupera
2006 - 1. Nikita Andrejev, 2. Ats Purje, 3. Andrei Sidorenkov
2005 - 1. Tarmo Neemelo, 2. Aleksandr Dmitrijev, 3. Sander Puri

SEOTUD LOOD
Kommentaarid

krissu04   •  
(90.190.245.***)
puri või reintam.
Somebody Someone   •  
(90.191.149.***)
Kuhu on jäänud Tõnis Kaukvere?
auga mati   •  
(85.89.45.***)
JAH!!! KUS ON KÕIK ÜLEJÄÄNUD KALJU MÄNGIJAD!!!!!!
meelis989   •  
(88.196.192.***)
:D:D:D:D
madjer   •  
(81.21.250.***)
Aga alliku?
kangura   •  
(90.191.0.***)
Pedõk
MiniM   •  
(81.21.243.***)
tevez ? kuhu jäi ja pirlo ?
kangura   •  
(90.191.0.***)
väga loll
MiniM   •  
(90.190.245.***)
ibrat ja rooney ma ka ei näe
-JalkafriiK_   •  
(82.131.118.***)
huvitav jah kas kaukvere ei arenenud siis tõesti hästi
soccertonis   •  
(195.50.222.***)
Pebre!
soccertonis   •  
(195.50.222.***)
Pebre!
võimalik   •  
(195.250.182.***)
Jahhimovitš!!!!!! Kus ta on?
maisi lapsed   •  
(217.159.184.***)
Rein Ruunu Vastseliina Linnameeskonnast
maisi lapsed   •  
(217.159.184.***)
Rein Ruuni

Sisene
Enne kommentaari avaldamist tutvu Soccernet.ee kommentaaride hea tavaga.
PREMIUM LIIGA
VIGASTATUD KAPTEN
Põlveoperatsioonil käinud Mätas väljakule naasmisest: võiks ju sihtida suvel Tamme staadionit, aga eks näis
NARVA RAPUTUS
HARULDANE VÕIMALUS
Dubais testimisel viibiv Harju kindamees: Ronaldo klubi vastu mängimine oli hindamatu kogemus
VÄRSKED ARENGUD
INTERI KANGELANE
See teine Inzaghi, kelle jaoks kõik tuli loomulikult. Isegi Itaalia meistritiitel!
MITMESUGUST PREMIUM LIIGAST
HÄÄLED TASKUST
Pikk ette (ja ise järele) | Pole põhjust muretsemiseks: eelmine hooaeg on tagasi!
JALKAJUTUD SUURELT SAARELT
OTSUSED
Videokohtunik | Kogu tõde karikaderbist! Pärnus pingutati käepenaltiga üle
ELUST KESET KANALEID
Eesti väravavaht elust kanalite linnas: elu pikimad jalutuskäigud, ootamatud võimalused ja vanema venna mõjutused
RISTNURK
Koht
Võistkond
M
V
V
K
VV
P
1.
Tallinna FCI Levadia
8
7
1
0
26:3
22
2.
Paide Linnameeskond
8
5
0
3
15:9
15
3.
Nõmme Kalju FC
7
4
2
1
16:9
14
4.
Tallinna FC Flora
8
3
3
2
15:13
12
5.
Tartu JK Tammeka
7
3
2
2
10:5
11
6.
FC Kuressaare
7
3
0
4
13:19
9
7.
JK Tallinna Kalev
8
2
3
3
11:13
9
8.
JK Narva Trans
7
1
1
5
7:25
4
9.
FC Nõmme United
7
1
1
5
3:12
4
10.
Pärnu JK Vaprus
7
1
1
5
7:15
4
SOCCERNET TV
VIIMASED PILDIGALERIID
PREMIUM LIIGA TABEL
Tallinna FCI Levadia
22
Paide Linnameeskond
15
Nõmme Kalju FC
14
Tallinna FC Flora
12
Tartu JK Tammeka
11
FC Kuressaare
9
JK Tallinna Kalev
9
JK Narva Trans
4
FC Nõmme United
4
Pärnu JK Vaprus
4
OTSEÜLEKANDED

Soccernet.ee selle nädala otseülekanded:

https://www.zone.ee/
SOCCERNETI FOORUM - FÄNNIDE KOHTUMISPAIK!

Räägi kaasa aktuaalsetel jalgpalliteemadel või muudel huvipakkuvatel teemadel! Külasta Soccernet.ee foorumit!

TEAD ROHKEM?

Aita Soccernet.ee kajastust paremaks muuta.

Saada uudisvihje uudised@soccernet.ee!

VÄLISMAA ERILOOD

Soccernet.ee pakub pikemat lugemist ka välismaa jalgpalli huvilistele. Loe järele!